Weekend w Japonii? Czemu nie, mimo że w Warszawie! W dniach 27-28 kwietnia w Ogrodzie Botanicznym PAN w Powsinie, w ramach Miesiąca Japońskiego, zorganizowano niezwykły Festiwal Kuchni Japońskiej.

W Ogrodzie Botanicznym Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Powsinie podczas Festiwalu Kuchni Japońskiej nie zabrakło miłośników Kraju Kwitnącej Wiśni! Japonia kojarzy się z inną kulturą, kolorami, sushi i… innymi pysznościami! Udział w festiwalu można było wziąć w ramach biletu wstępu do ogrodu.

Festiwal Kuchni Japońskiej to prawdziwa gratka dla miłośników Japonii, a także zwolenników japońskiej kuchni. Słynie jako jedna z najzdrowszych, jest różnorodna, sycąca, pachnąca i pyszna – swoich miłośników szybko zyskała na całym świecie.

Atrakcji – nie tylko kulinarnych – nie zabrakło! Można było spróbować japońskich potraw. Wśród propozycji były te mniej i bardziej popularne, jak m.in. sushi czy pożywny ramen, napić się prawdziwej zielonej herbaty, a także pyszne desery.

Nie tylko miłośnicy kulinariów znaleźli atrakcje dla siebie. Pojawiły się też stoiska z oryginalnymi przedmiotami, idealnymi na prezenty, związanymi z Japonią. Byli też różni artyści, wystawcy uprawiający sztukę japońską itd. Można było kupić intrygującą biżuterię, rękodzieło artystyczne, ceramikę, ozdoby i inne wyroby charakterystyczne dla Japonii.

Polecamy brać udział w takich wydarzeniach zarówno miłośnikom Kraju Kwitnącej Wiśni, jak i tym, którzy marzą o podróży do Japonii, ale na razie nie mogą tego planu zrealizować – warto było poznać mały skrawek egzotyki w warszawskim Powsinie.

Na pełne wrażeń wycieczki po Japonii zaprasza Exorientelux.

Kkw., f:cegoh/Pixabay