Tradycyjny japoński posiłek

Słowo „posiłek” w języku japońskim znaczy Gohan. Słowo to odnosi się do ryżu na parze, jednak ryż jest na tyle ważny w Japonii, że Gohan oznacza wszystkie rodzaje posiłków. Tradycyjny japoński posiłek składa się z porcji białego ryżu, a także dania głównego (ryby lub mięsa), przystawek (często gotowane warzywa), zupy (często zupa miso) oraz warzyw konserwowych. Japoński ryż po ugotowaniu jest lepki, co czyni go idealnym do jedzenia za pomocą pałeczek.

Tempura

Obecnie Japonia konsumuje żywność pochodzącą z całego świata, głównie z Europy, Ameryki Północnej i Azji. Oprócz ryżu, Japończycy jedzą chleb, makaron, cieszą się także szerokim wachlarzem mięs, ryb, warzyw i owoców. Sushi, Tempura, Sukiyaki, i inne japońskie dania są znane granicą, oczywiście są także popularne w Japonii. Miasta, w szczególności oferują wiele fast-foodów, zwłaszcza hamburgery i smażonego kurczaka, które są bardzo popularne wśród dzieci i młodzieży.

Przed jedzeniem Japończycy mówią „itadakimasu”, kulturalne powiedzenie oznaczające „Mogę przyjąć to pożywienie”. Wyraża podziękowania każdemu, kto pracuje, aby przygotować posiłek. Po jedzeniu, ludzie ponownie wyrażają swoje podziękowania mówiąc „gochiso sama deshita”, co dosłownie oznacza „To była uczta”.