Natto – słynna potrawa symbolem Japonii Kuchnia japońska słynie z różnych oryginalnych potraw – jedną z nich jest tzw. natto, czyli produkt z soi, którą…
Blog o krajach azjatyckich i nie tylko
Natto – słynna potrawa symbolem Japonii Kuchnia japońska słynie z różnych oryginalnych potraw – jedną z nich jest tzw. natto, czyli produkt z soi, którą…
Tradycyjny japoński posiłek Słowo „posiłek” w języku japońskim znaczy Gohan. Słowo to odnosi się do ryżu na parze, jednak ryż jest na tyle ważny w…
Kenchin-jiru (zupa jarzynowa) Składniki: 115g korzenia łopianu2 szklanki (500 ml) zimnej wody1 łyżeczka (5 ml) octu1 średni ziemniak, obrany115g rzodkwi daikon, obranej2-3 duże cebule dymki4…
Pierożki azjatyckie, chińskie i japońskie, są chętnie wybierane na lunch – pyszne, zdrowe, sycące, przygotowywane ze świeżych składników i ziół. Warto skusić się na nie,…
Sushi to najpopularniejsza obecnie w Polsce japońska potrawa, którą zajadamy się w coraz liczniej powstających restauracjach. Jak sprawić, aby nawet robione w domu wyszło idealnie?…
Weekend w Japonii? Czemu nie, mimo że w Warszawie! W dniach 27-28 kwietnia w Ogrodzie Botanicznym PAN w Powsinie, w ramach Miesiąca Japońskiego, zorganizowano niezwykły…
Sztuka picia herbaty w Japonii jest niezwykle długa, a herbata występuje w niemal niezliczonych odmianach, różniących się smakiem oraz aromatem. Ceremonia picia herbaty w Japonii…