Sushi to najpopularniejsza obecnie w Polsce japońska potrawa, którą zajadamy się w coraz liczniej powstających restauracjach. Jak sprawić, aby nawet robione w domu wyszło idealnie?
Na początek dobry ryż
Bardzo ważnym składnikiem sushi jest ryż. Kupując ryż, należy wybierać ten specjalnie przeznaczony do sushi. Charakteryzuje się on dużą kleistością oraz zawartością skrobi. Przed ugotowaniem ryż należy kilkakrotnie przepłukać, następnie zalać świeżą wodą i postawić na dużym ogniu aż do zagotowania. Kiedy woda zaczyna wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy ryż przez kolejne 15 min. Idealnie ugotowany ryż jest kleisty i nie wymaga odcedzania.
Świeża ryba i dobrej jakości algi
Do przygotowania sushi w rolce używa się nori, czyli alg morskich poddanych specjalnej obróbce, m.in. suszeniu i prażeniu. Algi powinny być jak najlepszej jakości, podobnie jak ryba. Gatunek, którego się zwykle używa, to świeży tuńczyk lub łosoś. Ryby powinno być jak najwięcej, najlepiej więcej niż ryżu. Jeśli chodzi o sposób przyrządzenia ryby, to coraz częściej używa się ryb wędzonych lub podsmażonych, choć tradycyjnie powinny być one surowe.
Jak zawinąć rolkę?
Osobom początkującym problem sprawia często zawijanie rolki. Prostym trikiem, aby zawsze zrolować idealne sushi, jest użycie maty bambusowej. Na macie kładziemy najpierw nori, na to ryż i pozostałe składnik, a następnie zwijamy rolkę za pomocą maty. Jest to banalnie proste, ponieważ konstrukcja maty niesamowicie ułatwia tę czynność. Tak zrobione sushi powinno wspaniale wyglądać oraz jeszcze lepiej smakować.
Olga, f: Free-Photos / Pixabay